Toskánska kapustová polievka

 

Čas prípravy

30 min

Čas varenia

30 min

Zdieľať

AddThis is disabled because of cookie consent

Print

Ingrediencie

oddeliť

  • 1 väčšia cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • Kúsok zvyšného zeleru (asi 80 g)
  • 1 staršia mrkva
  • 10 vonkajších (zelených) listov kelu
  • 250 g varených bielych fazúľ
  • Hrsť zelerovej vňate
  • 150 ml bieleho vína
  • 700 ml paradajkového pyré
  • Fľaša so zvyškom kečupu (asi 4 lyžice)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 750 ml vody alebo zeleninového vývaru
  • 6 plátkov staršieho chleba
  • 1 strúčik cesnaku na potretie hrianok
  • Strúhaný parmezán

Postup prípravy

oddeliť

  1. Cibuľu nakrájajte najemno. Vo väčšom hrnci rozpáľte olivový olej, pridajte cibuľu a nechajte niekoľko minút smažiť, kým nebude do zlatista.

  2. Medzitým nakrájajte na malé kocky zeler a mrkvu. Pridajte cibuľu a opekajte asi 10 minút.

  3. Kelové listy dôkladne umyte, vyrežte vnútornú tvrdú stonku a nasekajte. Listy pridajte do hrnca a duste 5 minút.

  4. Cesnak a zelerovú vňať nasekajte najemno, pridajte do hrnca a nechajte asi minútu rozvoňať. Zalejte vínom a duste ďalších 5 minút.

  5. Potom pridajte fazule a paradajkové pyré. Do fľaše od kečupu nalejte trochu vody, zatvorte viečko, dôkladne pretrepte a všetko nalejte do hrnca.

  6. Zmes zalejte vodou alebo vývarom, pridajte soľ a korenie a nechajte na miernom ohni za občasného miešania povariť asi 20 minút.

  7. Hotovú polievku dochuťte podľa potreby soľou a korením, môžete ju zakvapnúť trochou citrónovej šťavy alebo pridať lyžičku hnedého cukru.

  8. Starší chleba opečte v hriankovači alebo nasucho na panvici do zlatohneda. Hrianku potrite cesnakom, položte na okraj taniera a z časti zalejte polievkou. Na záver posypte troškou parmezánu a podávajte.