
Ingrediencie
oddeliť
- 1 väčšia cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- Kúsok zvyšného zeleru (asi 80 g)
- 1 staršia mrkva
- 10 vonkajších (zelených) listov kelu
- 250 g varených bielych fazúľ
- Hrsť zelerovej vňate
- 150 ml bieleho vína
- 700 ml paradajkového pyré
- Fľaša so zvyškom kečupu (asi 4 lyžice)
- 3 lyžice olivového oleja
- 750 ml vody alebo zeleninového vývaru
- 6 plátkov staršieho chleba
- 1 strúčik cesnaku na potretie hrianok
- Strúhaný parmezán
Postup prípravy
oddeliť
-
Cibuľu nakrájajte najemno. Vo väčšom hrnci rozpáľte olivový olej, pridajte cibuľu a nechajte niekoľko minút smažiť, kým nebude do zlatista.
-
Medzitým nakrájajte na malé kocky zeler a mrkvu. Pridajte cibuľu a opekajte asi 10 minút.
-
Kelové listy dôkladne umyte, vyrežte vnútornú tvrdú stonku a nasekajte. Listy pridajte do hrnca a duste 5 minút.
-
Cesnak a zelerovú vňať nasekajte najemno, pridajte do hrnca a nechajte asi minútu rozvoňať. Zalejte vínom a duste ďalších 5 minút.
-
Potom pridajte fazule a paradajkové pyré. Do fľaše od kečupu nalejte trochu vody, zatvorte viečko, dôkladne pretrepte a všetko nalejte do hrnca.
-
Zmes zalejte vodou alebo vývarom, pridajte soľ a korenie a nechajte na miernom ohni za občasného miešania povariť asi 20 minút.
-
Hotovú polievku dochuťte podľa potreby soľou a korením, môžete ju zakvapnúť trochou citrónovej šťavy alebo pridať lyžičku hnedého cukru.
-
Starší chleba opečte v hriankovači alebo nasucho na panvici do zlatohneda. Hrianku potrite cesnakom, položte na okraj taniera a z časti zalejte polievkou. Na záver posypte troškou parmezánu a podávajte.