
Ingrediencie
- 1,5 kg kuraťa
- Soľ, čierne korenie
- 3 lyžice olivového oleja
- 3 šalotky
- 6 strúčikov cesnaku
- 4 lyžice masla
- 2 lyžice tymiánu
- 2 lyžice petržlenu
- 1 citrón
- 1 lyžicu Hellmann's horčice Gurmánská
- 500 g zemiakov
- 200 g tekvice maslovej
- 200 g ružičkového kelu
- 2 červené cibule
- 120 ml kuracieho vývaru alebo vody
Postup prípravy
-
Rúru predhrejeme na 190 °C. Kura umyte, osušte a dôkladne osoľte a okoreňte
-
Pripravte bylinkové maslo. V malom kastróliku pomaly zahrievajte lyžicu olivového oleja s nadrobno pokrájanou šalotkou a prelisovaným strúčikom cesnaku. Po 2 minútach odoberte z tepla, pridajte maslo, lyžicu nadrobno pokrájanej petržlenovej vňate, tymián, nastrúhanú citrónovou kôru a Hellmann's horčicu. Nechajte rozpustiť.
-
Opatrne oddeľte kožu z pŕs kuraťa tak, aby sa nepoškodila a bylinkovo- horčicové maslo vlejte do priestoru medzi kožou a prsami.
-
Zvyšný citrón nakrájajte na kolieska, šalotky a strúčik cesnaku tiež pokrájajte a všetko vložte dovnútra kuraťa. Nohy kuraťa zviažte povrázkom.
-
Zemiaky a tekvicu maslovú olúpte a nakrájajte na kocky, ružičkový kel rozkrájajte na polovičky, cibuľu na širšie polmesiačiky. Zeleninu a zvyšné strúčiky cesnaku pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte a pridajte zvyšné bylinky. Premiešajte.
-
Do stredu vymastenej nádoby na pečenie dejte kura. Okolo neho rozprestrite zeleninovú zmes a podlejte kuracím vývarom.
-
Pečte na 190 °C dozlatista. Pred servírovaním nechajte kura 10 minút odpočívať.