Pečené kura so zemiakmi, tekvicou a ružičkovým kelom

 

Čas prípravy

1 h 30 min

Čas varenia

30 min

Zdieľať

AddThis is disabled because of cookie consent

Print

Ingrediencie

  • 1,5 kg kuraťa
  • Soľ, čierne korenie
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 3 šalotky
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 4 lyžice masla
  • 2 lyžice tymiánu
  • 2 lyžice petržlenu
  • 1 citrón
  • 1 lyžicu Hellmann's horčice Gurmánská
  • 500 g zemiakov
  • 200 g tekvice maslovej
  • 200 g ružičkového kelu
  • 2 červené cibule
  • 120 ml kuracieho vývaru alebo vody

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejeme na 190 °C. Kura umyte, osušte a dôkladne osoľte a okoreňte

  2. Pripravte bylinkové maslo. V malom kastróliku pomaly zahrievajte lyžicu olivového oleja s nadrobno pokrájanou šalotkou a prelisovaným strúčikom cesnaku. Po 2 minútach odoberte z tepla, pridajte maslo, lyžicu nadrobno pokrájanej petržlenovej vňate, tymián, nastrúhanú citrónovou kôru a Hellmann's horčicu. Nechajte rozpustiť.

  3. Opatrne oddeľte kožu z pŕs kuraťa tak, aby sa nepoškodila a bylinkovo- horčicové maslo vlejte do priestoru medzi kožou a prsami.

  4. Zvyšný citrón nakrájajte na kolieska, šalotky a strúčik cesnaku tiež pokrájajte a všetko vložte dovnútra kuraťa. Nohy kuraťa zviažte povrázkom.

  5. Zemiaky a tekvicu maslovú olúpte a nakrájajte na kocky, ružičkový kel rozkrájajte na polovičky, cibuľu na širšie polmesiačiky. Zeleninu a zvyšné strúčiky cesnaku pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte a pridajte zvyšné bylinky. Premiešajte.

  6. Do stredu vymastenej nádoby na pečenie dejte kura. Okolo neho rozprestrite zeleninovú zmes a podlejte kuracím vývarom.

  7. Pečte na 190 °C dozlatista. Pred servírovaním nechajte kura 10 minút odpočívať.