Fazuľové guličky s mrkvovou kašou a kelovým pestom

 

Čas prípravy

30 min

Čas varenia

1 h

Ingrediencie

  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 g kelu
  • 3 lyžice oleja + olej na potretie guličiek
  • 300 g fazúľ
  • Riasa z varenia fazule
  • 50 g slnečnicových semienok
  • 1 lyžička rímskej rasce
  • 3 lyžice mletých ľanových semienok
  • 2 lyžice kečupu Hellmann's
  • 40 g strúhanky
  • Soľ a čierne korenie

Mrkvová kaša

  • 0,5 kg pečenej mrkvy
  • 0,5 kg pečených zemiakov
  • 2 vrchovaté lyžice majonézy
  • Trochu mlieka alebo vody
  • Soľ a čierne korenie

Postup prípravy

  1. Cibuľu nakrájajte najemno. Na panvici rozohrejte olej, pridajte cibuľu, opekajte kým cibuľa zosklovatie Medzitým olúpte cesnak a nasekajte ho najemno. Pridajte k cibuli a smažte ďalšie 3 minúty.

  2. Kel nasekajte nadrobno a pridajte na panvicu. Osoľte a okoreňte a nechajte pod pokrievkou dusiť, pokiaľ ľahko nezmäkne (cca 10 minút).

  3. Do veľkej misy dajte fazule a prstami alebo vidličkou ich jemne roztlačte. Pokiaľ ste varili fazule s riasou, nasekajte ju najemno a pridajte k fazuliam.

  4. V hrnčeku zmiešajte ľanové semienka s 3 lyžicami vody a spolu s kečupom, rímskou rascou, slnečnicovými semienkami, soľou a korením vmiešajte do zmesi.

  5. Pridajte kel, premiešajte a na záver ešte raz dôkladne premiešajte spolu so strúhankou. Pokiaľ je zmes príliš suchá, pridajte trošku vody alebo oleja. Pokiaľ je príliš riedka a nedajú sa z nej formovať guličky, pridajte strúhanku. Nechajte aspoň pol hodiny uležať.

  6. Zo zmesi formujte malé guličky, umiestnite ich na plech vyložený pečúcim papierom a na záver každú guličku potrite olivovým olejom.

  7. Pečte na 200 °C 30 až 40 minút, pokiaľ nebudú guličky na povrchu upečené dozlata.

Mrkvová kaša

  1. Mrkvu a zemiaky nakrájajte na menšie kúsky, dajte do väčšieho hrnca, zalejte asi 150 ml mlieka alebo vody a nechajte chvíľku povariť.

  2. Odstavíme z ohňa, pridáme majonézu, soľ a korenie a ručným šľahačom alebo mixérom všetko rozmixujeme priamo v hrnci na jemnú kašu.