
Ingrediencie
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g kelu
- 3 lyžice oleja + olej na potretie guličiek
- 300 g fazúľ
- Riasa z varenia fazule
- 50 g slnečnicových semienok
- 1 lyžička rímskej rasce
- 3 lyžice mletých ľanových semienok
- 2 lyžice kečupu Hellmann's
- 40 g strúhanky
- Soľ a čierne korenie
Mrkvová kaša
- 0,5 kg pečenej mrkvy
- 0,5 kg pečených zemiakov
- 2 vrchovaté lyžice majonézy
- Trochu mlieka alebo vody
- Soľ a čierne korenie
Postup prípravy
-
Cibuľu nakrájajte najemno. Na panvici rozohrejte olej, pridajte cibuľu, opekajte kým cibuľa zosklovatie Medzitým olúpte cesnak a nasekajte ho najemno. Pridajte k cibuli a smažte ďalšie 3 minúty.
-
Kel nasekajte nadrobno a pridajte na panvicu. Osoľte a okoreňte a nechajte pod pokrievkou dusiť, pokiaľ ľahko nezmäkne (cca 10 minút).
-
Do veľkej misy dajte fazule a prstami alebo vidličkou ich jemne roztlačte. Pokiaľ ste varili fazule s riasou, nasekajte ju najemno a pridajte k fazuliam.
-
V hrnčeku zmiešajte ľanové semienka s 3 lyžicami vody a spolu s kečupom, rímskou rascou, slnečnicovými semienkami, soľou a korením vmiešajte do zmesi.
-
Pridajte kel, premiešajte a na záver ešte raz dôkladne premiešajte spolu so strúhankou. Pokiaľ je zmes príliš suchá, pridajte trošku vody alebo oleja. Pokiaľ je príliš riedka a nedajú sa z nej formovať guličky, pridajte strúhanku. Nechajte aspoň pol hodiny uležať.
-
Zo zmesi formujte malé guličky, umiestnite ich na plech vyložený pečúcim papierom a na záver každú guličku potrite olivovým olejom.
-
Pečte na 200 °C 30 až 40 minút, pokiaľ nebudú guličky na povrchu upečené dozlata.
Mrkvová kaša
-
Mrkvu a zemiaky nakrájajte na menšie kúsky, dajte do väčšieho hrnca, zalejte asi 150 ml mlieka alebo vody a nechajte chvíľku povariť.
-
Odstavíme z ohňa, pridáme majonézu, soľ a korenie a ručným šľahačom alebo mixérom všetko rozmixujeme priamo v hrnci na jemnú kašu.