Príbeh zemiakového šalátu

Nebudeme ďaleko od pravdy, keď povieme, že za zemiakový šalát sme vďační Kryštofovi Kolumbovi. Hoci toto prehlásenie je po všetkých stránkach ľahko pritiahnuté za vlasy- zemiaky do Európy dorazili skutočne až po objavení Ameriky.

 

Európa mala z počiatku k zemiakom trochu odťažitý postoj, považovala ich za pohanskú a nečistú plodinu. Dnes si však náš jedálniček bez zemiakov nedokážeme predstaviť.

 

Ako vlastne vznikol zemiakový šalát? A aká spletitá bola jeho cesta na vianočnú tabuľu? S istotou to vlastne nikto nevie... Ale čriepky histórie aspoň trochu napovedia. Kde sa vzal, tu sa vzal objavil sa na vianočných tabuliach zemiakový šalát ako neodmysliteľný spoločník smaženého kapra. Ako prílohu ju nutne musíme zaradiť do 19. storočia, pretože až vtedy sa k mäsu začali prílohy podávať.

 

V receptároch slávnych kuchárok Rettigovej a Sandtnerovej však zemiakový šalát vo svojej súčasnej podobe ešte nenájdete. V kuchárke z roku 1946 nachádzame recept pomerne podobný-  samozrejme bez koreňovej zeleniny. Už aj vtedy obsahoval známu pochutinu, majonézu, ktorá vytvorila počas vojny zo zemiakového šalátu luxusné jedlo.

 

Majonézu, kráľovnú studených omáčok, vynašli kuchári v horskom meste Mahonu na stredozemnom ostrove Menorka. Keď toto mesto dobili Francúzi, stala sa mahonská omáčka, francúzsky mayonnaise, jednou z koristí.

 

Kde sú inšpiračné zdroje vzniku zemiakového šalátu sa môžeme len dohadovať. Jednou stopou môže byť kyslá uhorka, ktorá by ponúkala riešenie, že pre súčasnú podobu zemiakového šalátu poslúžila ruská kuchyňa. Túto teóriu by potvrdzoval fakt, že napríklad v Indii sa zemiakový šalát (obsahujúci rybacie mäso) dá zohnať pod názvom ruský šalát. Či už bol zemiakový šalát inšpirovaný čímkoľvek hlavné je, že sa k nám na vianočný stôl dostal. Pretože, čo by to boli za Vianoce, bez zemiakového šalátu?

Súvisiace články

 

Hellmann's CZ | Články

Naše vajíčka

Read more »
Hellmann's CZ | Články

Delikátna rada

Read more »
Hellmann's CZ | Články

Najobľúbenejšia majonéza Hellmann's

Read more »