HISTÓRIA

Objavte príbeh
značky Hellmann´s

historie
HISTÓRIA

Objavte príbeh značky Hellmann´s

historie

Je to viac ako 100 rokov od doby, kedy sa zrodila prvá majonéza Hellmann´s. Vtedy ju vytvoril Richard Hellmann vo svojom obchodíku s delikatesami v New Yorku. Modrá stužka, ktorou svoju novinku obviazal je stále symbolom kvalitných ingrediencií a starostlivosti, ktorú príprave prvej majonézy Hellmann´s venoval. 

O vznik majonézy sa údajne pričinili francúzski kuchári v 18. storočí, ktorí náhodou z nedostatku iných surovín ušľahali studenú omáčku z vajec a oleja. Stalo sa tak vraj v roku 1756, kedy francúzsky vojvoda Richelieu u Port Mahonu porazil britské vojsko. Jeho šéfkuchár vtedy na oslavu víťazstva pripravoval hostinu, na ktorej sa mala servírovať aj studená omáčka zo smotany a vajec. Smotana však v kuchyni došla, a tak ju šéfkuchár z núdze nahradil olivovým olejom. Francúzom táto novinka, ktorá bola na počesť vojvodovho víťazstva pomenovaná "mahonéza" zachutila natoľko, že sa stala bežnou súčasťou ich tabule a neskôr sa jej sláva rozšírila aj do okolitých krajín.

Prvá priemyselne vyrobená majonéza bola predávaná v roku 1905 v delikatesách Richarda Hellmanna na Columbus Avenue v New Yorku. V roku 1912 bola majonéza pána Hellmanna pripravovaná podľa starej rodinnej receptúry, uvedená na trh pod názvom Hellmann´s Blue Ribbon Mayonnaise.

V začiatkoch sa predávali dva druhy majonézy v drevených nádobách, ktoré sa v tej dobe používali na vážené maslo. Aby ich od seba odlíšili, obviazal nádoby jedného druhu majonézy modrou stuhou. Táto stuha sa neskôr v roku 1912 stala základným motívom pre vznik nového loga Hellmann´s a označovala tak záruku tej najvyššej kvality. Nová etiketa potom zdobila nádoby, do ktorých sa majonéza začala plniť. V roku 1920 začal Richard Hellmann pod rovnakou značkou vyrábať okrem majonézy tiež tatársku omáčku a nátierku na sendviče. 

Českí spotrebitelia mohli prvý krát ochutnať výrobky Hellmann´s v roku 1992, kedy firma Best Foods kúpila od vtedajších štátnych hydinových závodov výrobný závod v Zábřehu na Moravě a začala tam vyrábať majonézu spolu s tatársku omáčkou Hellmann´s.

V roku 2002 prevzala v tej dobe už nadnárodnú firmu Best Foods britská národná korporácia Unilever, ktorá zastáva jedno z popredných miest nielen v potravinárskom priemysle.