Veľkonočná plnka so žihľavou a špenátom

INGREDIENCIE 
  • 280 g toastového chleba
  • 400 ml polotučného mlieka
  • 1 lyžica bravčového  sadla alebo oleja
  • 400 g údenej krkovičky
  • 1 šalotka
  • 100 g čerstvej žihľavy
  • 100 g baby špenátu
  • 6 žĺtkov
  • 3 lyžice Hellmann´s Majolenka Originál
  • 6 bielkov
  • 1 lyžička soli
  • štipka muškátového orieška
  • štipka mletého korenia
  • hrsť plátkových mandlí
  • repkový olej na restovanie + na potretie formy
POSTUP PRÍPRAVY 
  1. Rúru rozohrejte na 200 °C. 
  2. Toastový chlieb nakrájajte na rovnako veľké kocky, vložte na plech a dajte vysušiť do rúry na cca 5 minút.  Potom toastový chlieb preložte do väčšej misy a zalejte mliekom. 
  3. Údenú krkovičku nakrájajte na malé kocky cca 5 x 5 mm. Olej alebo sadlo rozpustite na panvici a opečte na ňom krkovičku. Opečenú krkovičku nechajte bokom vychladnúť. 
  4. Na druhej panvici zahrejte olej a orestujte nadrobno nakrájanú šalotku. Pridajte žihľavu, špenát a nechajte rýchlo zvädnúť. Stiahnite ihneď z plameňa a nechajte vychladnúť.
  5. Žĺtka zmiešajte s majonézou, soľou, muškátovým orieškom a korením. Zmes pridajte k toastovému chlebu spolu s opečenou krkovičkou a zvädnutým špenátom so žihľavou. Dobre všetko premiešajte. 
  6. Bielky vyšľahajte do tuhého snehu, ktorý opatrne zapracujte k toastovému chlebu.
  7. Formu na plnku potrite maslom a preložte do nej cesto. Vložte do rúry a pečte 30 minút.  
TOP