Slávnostný losos v papilote

INGREDIENCE 
  • 800 g filé z lososa v kuse aj s kožou
  • soľ
  • korenie
  • 1 citrón
  • 1 1imetka
  • 4 lyžice Hellmann´s Tatárskej omáčky Delikátnej
  • 300 g zemiakov
  • 300 g sladkých zemiakov (batáty)

Preliv:


  • 1 polievková lyžica medu
  • šťava z dvoch limetiek
  • 1 čerstvá červená paprika
  • 2 strúčiky cesnaku
  • štipka soli
  • čerstvý kôpor

POSTUP PŘÍPRAVY  

  1. Zemiaky aj sladké zemiaky (batáty) v šupke uvaríme vo vode - cca 20 minút. Zemiaky musia zostať nedovarené. Scedíme, necháme trochu vychladnúť a môžeme (ale nemusíme) olúpať.
  2. Na plech na pečenie vložíme tuk (môže byť olivový olej alebo maslo) a pridáme na väčšie kusy narájené zemiaky a batáty. Osolíme, okoreníme a premiešame na plechu s tukom.
  3. Vložíme do rozohriatej rúry na 190 - 200 ° C a pečieme 15 minút. Občas premiešame.
  4. Medzitým osolíme a okoreníme rybu a kožou nadol ju položíme na papier na pečenie. Papier má cca 3x väčšiu plochu ako ryba.
  5. Rybu zabalíme do papiera a ak sa rozbaľuje, môžeme použiť kancelársku zošívačku.
  6. Balíček s rybou vložíme do rúry, buď na plech k zemiakom (ak sa tam zmestí) alebo na druhý plech. Pečieme 25 - 35 minút. Zemiaky stále premiešavame, tak aby sa rovnomerne opekali.
  7. Potom plechy vytiahneme z rúry a necháme cca 5 minút odležať.
  8. Preliv pripravíme rozmiešaním medu s limetkovou šťavou, štipkou soli, rozdrveným cesnakom a na malé kocky nakrájanou červenou paprikou. Rozstrihneme balíček s rybou, polejeme prelivom a posypeme nasekaným kôprom.
  9. Rybu aj s balíčkom položíme doprostred stola a každý si "uždibkáva" kúsky ryby. Kúsky lososa namáčáme do Hellmann´s Tatárskej omáčky Delikátej, ktorá nám rybku krásne dochutí.

 

TOP